Houden van jezelf

Doe even normaal, zal je misschien zeggen. Ja, het hoort inderdaad normaal te zijn om van jezelf te houden. Al is het best lastig om te verwoorden hoe belangrijk eigenliefde is. Als je van je zelf houd, is dat de basis voor een gelukkig en positief leven. Want als je goed in je vel zit, straal je dit ook uit. Prettige bijkomstigheid is, dat je daardoor meer met aandacht en liefde voor anderen in het leven staat.

 
Waarom houden we niet van ons zelf?

Velen van ons zijn een pleaser of hebben een laag zelfbeeld. Je kent het misschien wel. Ooit is dit (pleasegedrag), in je jeugd ontstaan. Omdat je als kind dacht niet goed genoeg te zijn. Toen ben je al begonnen met nog beter je best te doen om een beetje liefde en waardering te verdienen, of om gezien te worden.

Dit ontwikkeld zich verder, meestal tot ver in je volwassen leven en soms wel je hele leven. Altijd klaar staan voor anderen en jezelf wegcijferen. Geen nee kunnen zeggen. Alles van anderen is altijd vele malen belangrijker dan jouw eigen invulling.

Je vindt jezelf nog steeds niet belangrijk. Je vindt het belangrijker om andere mensen gelukkig te maken. Je offert jezelf op om een ander (familie, vriend(in), collega of buur) gelukkig te zien. Je zult het vast allemaal uit liefde doen, maar het zal je niet veel brengen. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je er best voor iemand zijn, maar niet ten koste van jezelf. Want wat bied je de ander als je jezelf steeds wegcijfert en altijd met anderen bezig bent.

De ander wordt geholpen en verder zien ze je eigenlijk helemaal niet staan. Ja hoor, bedankt. Dan doe je jezelf tekort. Je doet je hart en ziel te kort, waardoor er steeds minder van jezelf overblijft. Ooit ben ik zelf een pleaser geweest. Maar door aan mijzelf te werken, door mediteren, yoga en verschillende lessen te volgen, heb ik dat ver achter mij kunnen laten. Nu ben ik een heel gelukkig en zeer tevreden mens.

Werken aan jezelf

Er altijd voor anderen zijn lijkt nobel, maar je doet jezelf te kort. Kies voor jezelf en zeg regelmatig “nee” tegen de ander. Zonder je daar schuldig over te voelen of tekst en uitleg te gaan geven. Het is jouw keuze. Als je voor jezelf kiest, krijg je de ruimte om te ontwikkelen en te groeien als persoon. Daar wordt je gelukkig van. Als je voor jezelf kiest, zullen er mensen zijn die je een egoïst vinden. Trek het je niet aan, hoe moeilijk dat in het begin ook is. Ze moeten gewoon wennen aan de nieuwe jij.

Blijf jezelf ontwikkelen

Om uit jouw opofferingsfase te komen kun je jezelf in de agenda zetten, naast alle verplichtingen en taken. Echt jouw eigen tijd. Maak tijd voor jezelf, het liefst iedere dag. Je kan bijvoorbeeld de dag beginnen met een rustig ochtend ritueel, al is het maar 10 minuten. Ga leren mediteren of vindt rust in yoga. Maak eens een wandeling in de natuur. Trakteer jezelf op een bioscoop bezoek, of laat je zelf eens verwennen met een massage. Ga een leuke cursus volgen.


Heb vertrouwen in jezelf

Altijd voor anderen klaarstaan, mag leuk lijken, alleen niet voor jou. Jij bent net als ieder ander mens, evenveel waard. Niet meer en niet minder. Als je positief en vriendelijk over jezelf denkt en voelt, zal de liefde voor jezelf groeien. Erken dat niemand perfect is, dus ook jij niet. Sluit vrede met alle gebeurtenissen uit je leven en omarm alles, ook de minder leuke dingen. Kijk naar alles wat je kunt en heb geen verwachtingen over de uitkomst. Alles is goed zoals het is. Kijk jezelf iedere dag in de spiegel aan en zeg dat je van jezelf houd. Dat je goed bent zoals je bent. Van jezelf houden betekent geluk en je minder druk maken om de waardering van anderen.

Alles gaat zoals het gaat

Alles is altijd in beweging. Niets blijft eeuwig hetzelfde, dus geniet van het moment, het NU. Weet dat je de mogelijkheid hebt om dingen op eigen kracht te veranderen. Wees altijd eerlijk naar jezelf en oprecht, ook over je gevoelens. Luister naar jezelf, want gevoelens komen voort uit je hart, wat jou nooit verloochent. Wees dankbaar over de vele kleine en grote dingen in je leven. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Jij bent jij, je bent het waard om van te houden. Hoe meer jij van jezelf gaat houden, hoe meer ruimte er in je ontstaat, waardoor je meer hebt te geven. Daardoor kan je liefdevoller naar anderen zijn. Om zelf sterk te worden en in jezelf te geloven, zou je de cursus chakraleer kunnen volgen, yoga bij www.puurbewegen.nl of een cursus meditatie. Zet die stap naar eigenliefde, die je zoveel kan brengen.