Wat is mediteren?

Meditatie houdt meer in dan zitten in een lotushouding. Meditatie vergt in het begin doorzettingsvermogen en is afzien. Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk is. Wat je ook hoort of leest, mediteren is geen oplossing met heel snel resultaat zoals soms wordt belooft.

Mediteren is gefocust zijn in het nu. Het lukt je namelijk niet om je gedachten stop te zetten. Als je focust op een ding bijvoorbeeld je ademhaling, dan krijgen je hersenen de tijd om te ontspannen. Meditatie geeft je balans en de broodnodige rust terug in je leven. Door iedere dag een paar minuten te mediteren gaat je geluksgevoel en gezondheid positief vooruit.

Mediteren kun je zien als onderhoud van je hersenen, met daardoor veel effect op je lichaam. Vergelijkbaar met het onderhoud wat je in de sportschool doet voor je lichaam. Gelukkig wordt meditatie steeds meer al broodnodige training gezien.

Bij meditatie gaat het vooral om de concentratie. Als je enige tijd geconcentreerd je aandacht bij een ding kunt houden, zonder afleiding, zit je helemaal in het moment (het nu). Lijkt makkelijk, zal je misschien zeggen. Voor een paar minuten is dat ook zo.

Maar wil je structureel veel vaker en langer mediteren, zal je merken dat dit in het begin best moeilijk is.

Na 10 lessen zit het mediteren nog niet in je systeem. Als je even niet de discipline hebt, zoals velen onder ons, zal je al het geleerde snel vergeten en val je terug in je oude patroon. Iets wat je in een langere tijd of zelfs in jaren opbouwt zoals: stress, overgewicht of verslaving van telefoon en/of spelcomputers enzovoort. Dit kan je niet in een aantal weken wegwerken. Meditatie zou een soort way of life moeten worden.

Meditatie en wetenschap

Meditatie verandert de manier waarop ons brein emoties verwerkt. Onderzoek wijst er maar weer eens op dat meditatie niet alleen gevolgen heeft voor het moment waarop je mediteert, maar ook daarna nog invloed heeft op ons lichaam. Zo lijkt het erop dat onze hersenen na meditatie heel anders omgaan met emoties.

Lees het onderzoek op: www.scientias.nl/meditatie-verandert-de-manier-waarop-ons-brein-emoties-verwerkt/

Iets bereiken is niet altijd makkelijk, daar moet je wel iets voor doen!

Waarom zou je gaan mediteren?

Door vaker te mediteren, train je focus en concentratie. Mediteren heeft zoveel positieve invloed op je leven. Als je er even voor gaat zitten, merk je al snel dat het eigenlijk niet moeilijk is. Al na een paar minuten meditatie per dag, ga al snel positieve resultaten zien in gezondheid en je beleving van geluk.

Meditatie moet je trainen. Precies zoals je dat doet met alle nieuw te leren vaardigheden in je leven. Ooit heb je leren lopen, fietsen, zwemmen en nog veel meer!

Meditatie heeft veel gezondheidsvoordelen 

Dat je stress door meditatie kunt verminderen, is bekend. Volgens gezondheidsdeskundigen het beste antistressmiddel.

Mediteren remt de aanmaak van cortisol af. Dit hormoon wordt door het lichaam bij stress in grote hoeveelheden geproduceerd. Daarnaast verlaagt meditatie ook de bloeddruk. Je lichaam wordt rustiger, waardoor het zich beter kan herstellen.

Voordelen van meditatie:

  • minder angst en depressie
  • meer energie
  • betere hersenwerking
  • minder slapeloosheid
  • beter bestand tegen stress
  • betere intuïtie en creativiteit
  • meer zelfvertrouwen
  • slechte en ongezonde gewoontes afleren
  • mentaal groeien

Zou jij willen beginnen met mediteren?

Goede keuze! Mediteren heeft zoveel positieve invloed op je leven. Iedereen kan leren mediteren. Vind je het lastig om zelf te doen? Overweeg dan een meditatiecursus of leer zelf mediteren in 7 gemakkelijke stappen.

Klik hier voor meer informatie over een meditatiecursus bij BewustZijn & Balans. Je kunt hier in alle rust onder begeleiding leren mediteren.


Categorieën: Meditatie