Wat zijn chakra’s?

Wellicht heb je er al vaker van gehoord, chakra’s. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Chakra’s kan je zien als belangrijke energiecentra die zich in je lichaam bevinden. Iedereen heeft 7 van deze energiecentra in het lichaam die energie door jouw lichaam laten stromen als een soort draaiend wiel. Het zal je dan ook niet verbazen dat chakra Sanskriet is voor ‘wiel’ of ‘rad’.

Hoewel chakra’s niet de enige energiecentra in het lichaam zijn, zijn het wel belangrijke punten in je lichaam. Wanneer de chakra’s in balans zijn, met andere woorden niet te los of juist te strak ‘aangedraaid’, dan kan de energie goed doorstromen en kunnen we floreren. Dit betekent dat het lichaam beter bestand is tegen depressie, angst, verdriet en ziekte.

Onze chakra’s zijn het magazijn van gedachten en gevoelens over het leven en onze houding hierin. Als we strenge ideeën over het leven of onszelf hebben en ons bestaan beperken, zal ons energieveld ook klein en beperkt zijn, er zullen blokkades in de energiebanen komen. Zonder de nodige vitale energie raken we lichamelijk en psychologisch uit evenwicht. Chronische tekorten aan energie leiden op den duur tot ziekten.

 

Oorsprong van chakra’s

Oorspronkelijk komt de chakra-leer uit het Verre Oosten, met name het oude India. Het model met 7 chakra’s stamt uit ongeveer de 11e eeuw na Chr. en komt voort uit verschillende Hindoeïstische stromingen. Echter heeft het ook raakvlakken met andere Oosterse filosofieën. Zo werken traditionele Chinese geneeswijzen ook met energiestromen binnen het lichaam, gebaseerd op ‘qi’ (ofwel ‘levenskracht’) wat ook gebruikt wordt bij acupunctuurbehandeling.

Hoewel de chakra’s vaak geen hoofdthema zijn, wordt het concept van energiestromen ook toegepast in verschillende traditionele en moderne stromingen van yoga.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het concept van chakra’s geleidelijk aan geïntroduceerd in het Westen. Verschillende denkers hebben de oorspronkelijke teksten uit manuscripten vertaald en uitgelegd aan de hand van voor ons duidelijke ideeën en concepten zodat deze ook in het Westen beter begrepen werden. Met name in de tweede helft van de 20e eeuw is de chakra theorie populairder geworden met de opkomst van verschillende hindoeïstische en boeddhistische concepten zoals yoga en spirituele bewustwording.

Wat zijn de 7 chakra’s en wat doen ze?

Elk van de 7 chakra’s heeft zijn eigen rol in de balans en doorstroming van energie. Een chakra kan verbonden worden aan een bepaald onderdeel van lichaam en geest. Ook is elk chakra verbonden met bepaalde organen of delen van het lichaam.

 

Bewustzijn & Balans Chakra's

Chakra 1 – Muladhara: het wortelchakra

Het eerste chakra ligt net onder het stuitbeen (stuitje) en betekent ‘wortel’. Dit chakra legt het verband tussen het lichaam en de aarde. Ook staat het voor hoe je je in de wereld beweegt en maakt dat je je geaard, stabiel en veilig voelt.

De kleur van dit chakra is rood en wordt met name gerelateerd aan de onderrug, dikke darm, botten, heupen en bekken.

Chakra 2 – Swadhisthana: het sacraalchakra

Het tweede chakra ligt ter hoogte van het heiligbeen, net onder de navel. Het betekent ‘zoetheid’ en staat voor het hebben van relaties, het uiten van emoties, seksualiteit en creativiteit.

De kleur van dit chakra is oranje en wordt met name gerelateerd aan het bekkengebied, baarmoeder, geslachtsorganen, blaas, nieren, bloedsomloop en waterhuishouding.

Chakra 3 – Manipura: het zonnevlechtchakra

Het derde chakra ligt ter hoogte van de navel (ook wel ‘solaris plexis’ genoemd) en wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie en is het krachtcentrum van het lichaam. Het wordt in verband gebracht met ego, zelfwaardering, wilskracht, zelfvertrouwen en blijheid.

De kleur van dit chakra is geel en wordt met name gerelateerd aan de spijsvertering, maag, lever, milt en dunne darm.

Chakra 4 – Anahata: het hartchakra

Het vierde chakra ligt in het hartgebied en speelt een belangrijke verbindende rol tussen de onderste drie lichamelijke chakra’s en de bovenste drie ‘geestelijke’ chakra’s. Het hartchakra staat voor liefde, vertrouwen, hoop, geborgenheid en het vinden van balans: ‘ik bemin en wordt bemind’.

De kleur van dit chakra is groen en wordt met name gerelateerd aan het hart, ademhaling en longen.

Chakra 5 – Vishuddhi: het keelchakra

Het vijfde chakra ligt in het gebied van de nek, strottenhoofd en keel. Het wordt in verband gebracht met reiniging, wat daarmee de belangrijkste functie van dit chakra is. Ook verbindt dit chakra het hartchakra en het voorhoofdchakra en is daarmee de bemiddelaar tussen voelen en denken.

De kleur van dit chakra is blauw en wordt met name gerelateerd aan de oren, mond, armen en handen.

Chakra 6 – Ajna: het voorhoofdchakra

Het zesde chakra ligt op het voorhoofd, tussen en net iets boven de wenkbrauwen. Ajna betekent ‘weten’ en wordt ook wel het ‘derde-oog-chakra’ genoemd. Het wordt in verband gebracht met de godheid Shakti Hakani die zowel het mannelijke als vrouwelijke vertegenwoordigt en daarmee de ‘dualiteit’ overstijgt. Het faciliteert de verbinding met de geestelijke wereld en wordt in verband gebracht met intuïtieve kennis, bewustzijn en geweten.

De kleur van dit chakra is indigo en wordt met name gerelateerd aan de ogen, het gezicht, het zenuwstelsel en de hersenen.

Chakra 7 – Sahasrara: het kruinchakra

Het zevende en laatste chakra ligt boven het gebied van de kruin op het hoofd. Dit chakra staat voor spiritualiteit en het streven naar het bereiken van hogere bewustzijnstoestanden. Het verbind je met de hemel en brengt kosmische inspiratie. Als laatste chakra speelt het ook de belangrijke rol van het zorgen voor eenheid van alle chakra’s in het lichaam. Als dit chakra in evenwicht is ben je in balans met jezelf en de wereld om je heen.

De kleur van dit chakra violet en wit en wordt gerelateerd aan de kennis en gedachten die je hebt.

 

Hoe open je jouw chakra’s en breng je ze in balans?

Zoals gezegd spelen de chakra’s een belangrijke rol voor het welzijn van zowel lichaam als geest. Om je chakra’s te ontwikkelen en in balans te brengen kan je een aantal methoden gebruiken. Zo kun je denken aan meditatie, yoga en ademhalingstechnieken. Belangrijk is echter om eerst te begrijpen en te leren werken met je chakra’s.

 

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een cursus om meer te leren over de 7 chakra’s? Lees dan hier verder over de mogelijkheden bij BewustZijn & Balans: