Wat is Reiki?

Reiki betekent in het Japans ‘Universele Energie’ en bestaat uit de woorden Rei (‘geest’ of ‘ziel’) en Ki (‘energie’ of ‘levenskracht’). De van oorsprong Japanse behandelwijze is het gebaseerd op de energieoverdracht tussen therapeut en cliënt waarbij gewerkt wordt met de handen. Hierbij worden lichaam, geest en ziel als één geheel gezien.

Er zijn verschillende vormen van Reiki behandelingen, maar een van de meer bekende vormen is Usui Dô (ook wel ‘Usui Systeem’ of ‘Usui’s manier’). Deze behandelwijze is aan het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door de Japanner Mikao Usui. Usui Dô is over de loop der jaren aangepast en veranderd, maar de thema’s van geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling blijven centraal staan.

Hoe werkt Reiki?

Reiki is gestoeld op de overtuiging dat energiebanen die door het lichaam vloeien. Deze banen en hun knooppunten (ook wel bekend als chakra’s) kunnen uit evenwicht of geblokkeerd zijn wat pijn of een onprettig gevoel kan veroorzaken.

Reiki-therapeuten werken niet met hun eigen energie, maar werken met de Universele Energie. Door middel van zogenaamde sub-chakra’s in de handen kan de therapeut deze Universele Energie laten doorstromen naar het lichaam van de cliënt.

De energie is liefdevol en wijs. Eenmaal ontvangen zoekt ze zelf haar weg en doet haar werk daar waar ze het meest nodig is. Soms niet waar wij het verwachten, maar altijd op de juiste plek.

Dit gebeurt vaak door middel van directe handoplegging op of boven de chakra’s van het lichaam, maar kan ook werken op afstand.

Omdat de Reiki-filosofie gelooft in de Universele Energie, gaat het er dus vanuit dat alles in het universum een bepaalde energie heeft. Dit maakt dus dat naast mensen ook huisdieren, planten en voorwerpen hun eigen energie hebben. Net als bij mensen kan deze dus uit balans raken.

Wat zijn de gevolgen van een Reiki-behandeling?

Een Reiki-behandeling kan worden ingezet bij zowel lichamelijke als geestelijke problemen. Echter draait het niet alleen om gezondheidsklachten, maar ook om het verbeteren van de levenskwaliteit. Veel mensen beleven Reiki dan ook als een prettige en positieve ervaring.

De reacties op een Reiki-behandeling kunnen uiteenlopen, vaak ook op basis van de gesteldheid van de cliënt:

  • Een warm en tintelend gevoel
  • Ontspanning en rust
  • Betere nachtrust
  • Stimulans van de organen
  • Verbeterde werking van het zelfherstellend vermogen van het lichaam
  • Plotselinge schommeling van de emoties

Wil je zelf een Reiki-behandeling ondergaan? Lees hier meer over onze Reiki-healing: