Wat is meditatie?

Meditatie is voor veel mensen nog een onbekend begrip. Sommige mensen beschouwen meditatie als saai, bestemd voor mensen die er al meer vanaf weten, onproductief, zweverig, moeilijk, of een soort uitrusten voor watjes.

In werkelijkheid is meditatie interessant, vertrouwd, productief, natuurlijk, lichamelijk en geestelijk zwaar en iets dat enorm veel kracht kan geven.

Meditatie is een krachtig en inspannend proces. Je besteedt aandacht en concentreert je op je eigen bewustzijn. Op het moment dat je aan het mediteren bent en je dus concentreert, krijg je meer kracht. Wanneer je hierdoor beter kunt concentreren, presteer je beter. Je kunt meer bereiken op school, op je werk of tijdens het sporten. Meditatie kan je dus helpen om betere resultaten te behalen.

Kortom, meditatie is het richten van je gedachten, op een specifiek onderwerp of gewoon op niets.

Dagelijks verwerkt je geest veel gevoelens, emoties, gedachten en indrukken. Op het moment dat je mediteert, verklein je je focusgebied. Hierdoor verklein je ook het aantal prikkels dat het zenuwstel beïnvloedt. Op deze manier komt je geest tot rust.

Op het moment dat je regelmatig oefent met mediteren, gaat het je steeds beter af. Natuurlijk kan het lang duren voordat je de techniek zo onder de knie hebt, om een uur achterelkaar te mediteren. Maar gelukkig is de basis erg eenvoudig en zelfs een beginneling kan oefeningen uitvoeren.

Meditatie is als een reis

Je zou mediteren kunnen vergelijken met het beklimmen van een berg. Mensen beklimmen al duizenden jaren de berg van meditatie. Voor iedereen is de situatie anders. De een heeft een hoge berg voor ogen en de ander een lagere. De paden die beklommen worden kunnen kronkelend of steil naar boven gaan. Er is maar één manier om boven te komen, stap voor stap… Onderweg kom je langs mooie plaatsen. Je kunt kiezen om van het uitzicht te genieten en uit te rusten of direct door te gaan. Je kunt er naar streven de top te bereiken of halverwege de reis je aandacht te richten op een andere bestemming.

Tijdens je reis kan je ook te maken krijgen met emoties, zoals verdriet en angst. Je kunt heel verrast zijn, of misschien bang. Maar je kunt leren om met deze gevoelens om te gaan en jouw gevoelens accepteren.

De voordelen van meditatie

Meditatie is een buitengewoon krachtige techniek om je persoonlijke of professionele leven op een hoger niveau te brengen. Het maakt niet uit wat je doet, met mediteren gaat het beter.

De meditatie is het mentale ‘sporten’, het kan je  bijvoorbeeld helpen met:

  • Leren te ontspannen
  • Stress en spanning te verlichten
  • Bloeddruk verlagen
  • Nachtrust verbeteren
  • Verbeteren van zelfvertrouwen
  • Focus en concentratie vergroten
  • Zelfbewustzijn en persoonlijke groei te ontwikkelen
  • Vergroten van creativiteit en intuïtie
  • Afleren van slechte en ongezonde gewoontes
  • Mentaal te groeien

Het leuke van mediteren is dat je het overal kunt doen. Je kunt gewoon gaan zitten, maar je kunt het als je wat geoefender bent ook liggend doen, zwemmend of zelfs tijdens de afwas. Je kunt allemaal verschillende technieken leren, zodat het steeds weer anders is.

Benieuwd hoe meditatie kinderen kan helpen om zich te ontspannen of juist in te spannen? Lees hier meer over meditatie voor kinderen.

Wil je graag een cursus mediteren volgen? Kijk hier verder: