Meditatie voor kinderen

Kinderen die van jongs af aan leren mediteren staan evenwichtiger in het leven. Ze zijn in staat zelf-bewust te kiezen wanneer ze zich willen inspannen of ontspannen. Kinderen die hebben geleerd zich te ontspannen leven gezonder en bewuster. Ook kan meditatie worden beoefend bij gedragspatronen zoals hyperactiviteit, agressie, verlegenheid of spanning, en bij problemen als astma, depressie of slapeloosheid. Ook de kinderen die gevoelig zijn, en daardoor gevoelens van anderen oppikken. Meditatie kan voor kinderen dus erg zinvol zijn.

Mediteren wil niets anders zeggen dan een oefening in aandacht. Je kunt dus ook zeggen “Mijn kind volgt een cursus in aandacht(-ig zijn)”.

Kinderen die mediteren zijn zich bewuster van zichzelf, anderen, de natuur en de wereld om hen heen. Voor de kinderen is innerlijke rust, (meer) contact maken met zichzelf, leren zichzelf te kunnen zijn. Leren zich te kunnen openen, afsluiten en beschermen.

De voordelen van meditatie voor kinderen

Meditatie kan kinderen helpen op een vergelijkbare manier als mediteren voor volwassenen. Wel kan het gericht worden op wat op dat moment voor een kind belangrijk is: 

  • Verhogen van het concentratievermogen
  • Bewustere handeling bij boosheid, verdriet of angst
  • Verbeteren van leerprestaties
  • Meer rust brengen
  • Grotere creatieve output
  • Verbeteren van sportprestaties
  • Betere nachtrust

Is meditatie ook geschikt voor mijn kind?

Ja, iedereen kan mediteren. Het is net als met fietsen: eerst is het best lastig om je balans te vinden. Maar na een tijdje kan je je niet meer voorstellen dat je het eerst niet kon. Met mediteren is dat hetzelfde, alleen vind je dan geen balans met je fiets, maar met je gedachten. We noemen dat ook wel trainen van de “geest”. Je geest is datgene wat je denkt, voelt en wilt.

Vanaf welke leeftijd is meditatie dan geschikt? Kinderen vanaf 5 jaar kunnen al beginnen met mediteren. De oefeningen die een kind aangeleerd krijgt dient wel te verschillen per leeftijd zodat kinderen het leuk, interessant en begrijpelijk vinden.

Hoe leg ik meditatie uit aan mijn kind?

Meditatie is best een abstract concept en daardoor misschien lastig om uit te leggen. Ik zou het als volgt proberen uit te leggen.

Soms is het best lastig om nergens aan te denken. Maar als je je aandacht op één ding richt, bijvoorbeeld je ademhaling, zal je merken dat je je gedachten makkelijker kunt laten gaan. Een andere manier om te mediteren is om je eigen wereld te creëren waarin alles mag. Je kunt bijvoorbeeld gaan vliegen, of je een wereld voorstellen met alleen maar kleuren. Je mag zo lang mediteren als je wilt, en hoe vaker je oefent hoe gemakkelijker het zal gaan.

Geïnteresseerd om je kind met meditatie te introduceren? Kijk hier voor meer informatie over een cursus mediteren voor kinderen: