Werkstress

Werkstress BewustZijn & BalansWerkstress is een onderwerp waar je momenteel veel over hoort en leest. Er worden hoge eisen gesteld door de maatschappij, die soms veel van je vragen.

De werkdruk wordt steeds maar hoger en hoger. Als je niet op tijd ingrijpt heb je kans op een dat jouw werkstress leidt tot een burn-out.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in 2014 door TNO een onderzoek laten doen naar werkverzuim door stress en burn-out.

Dit onderzoek wees uit dat 2,7 miljoen werknemers te maken hebben met een hoge werkdruk, waarvan bijna 1 miljoen het risico op een burn-out heeft. Op het moment van onderzoek waren er in Nederland 8,3 miljoen mensen met betaald werk. Dat waren dus bijna 1 op de 8 werkenden die een dergelijk risico liepen. Burn-out als beroepsziekte vormt dan ook een serieus probleem.

Misschien is het tijd om eens even stil te staan bij stress in jouw werkbare leven.

Herkennen

Hoe herken je werkstress? Probeer er echt serieus naar te kijken en te voelen (opnieuw beleven en de emotie daarbij te voelen). Herken je misschien deze symptomen:

  • Je werk niet meer op een rijtje hebben
  • Je stapels steeds hoger zien worden
  • Geen overzicht meer hebben
  • Langer moeten werken om alles klaar te krijgen
  • Steeds meer moeite hebben met plannen
  • Te weinig tijd hebben voor je gezin
  • ’s nachts slecht slapen
  • ’s morgens al gestrest zijn over de komende dag

Ook kunnen er lichamelijke kenmerken zijn zoals:

  • Extreme vermoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Prikkelbaar zijn
  • Erg geëmotioneerd
  • Spanningshoofdpijn vergezeld door pijnlijke nek en schouders
  • Futloos en lusteloos
  • Somberheid

Probeer ook te herkennen wat jouw stressfactoren zijn. Is er een bepaalde taak of project op werk wat je zenuwachtig maakt? Of is er interactie met een collega die niet goed voelt? Of is er juist iets gaande in je persoonlijke omgeving of privéleven waardoor je stress mee naar je werk neemt?

Waar het ook vandaan komt, werkstress kan een gevaarlijk effect op je leven hebben. Kan je hier zelf iets mee doen? Gelukkig wel!

5 tips om werkstress aan te pakken

1. Leer nee zeggen

Nee zeggen is niet moeilijk. Je kunt het jezelf aan leren. In het begin kun je altijd zeggen dat je er later even op terug komt, hierdoor krijg je tijd om de vraag te overdenken. Als iemand blijft vragen nadat jij nee had gezegd, blijf jij je nee met je motief steeds maar weer herhalen. Als het moet eindeloos repeteren.

2. Stel jezelf haalbare doelen

Het is altijd goed om jezelf uit te dagen. Maar als je de lat te hoog legt is er risico dat je je doelen niet haalt. Hierdoor is je zelfbeeld lager, wat weer stress oplevert. Als je dit constant doet, dan wordt dit een vicieuze cirkel wat je alleen maar meer gestresst maakt. Dus: wees realistisch!

3. Leer accepteren

Ga niet vechten tegen zaken die onvermijdelijk zijn. Bepaalde zaken kan je nu eenmaal niet beïnvloeden en liggen buiten jouw zogenaamde ‘cirkel van invloed‘. Denk bijvoorbeeld aan het negatieve gedrag van je collega’s, het aantal boze klanten of dalende huisprijzen terwijl je net probeert te verkopen.

Wanneer je gaat accepteren dat jij ergens niets aan kunt doen, zul je merken dat je minder energie kwijt raakt door je druk te maken over deze zaken. Acceptatie brengt ruimte voor rust en kan je je focussen op de zaken die je wel kunt beïnvloeden: jouw eigen gedrag naar je collega’s toe, hoe je boze klanten helpt met hun problemen of een alternatief plan voor de verkoop van je huis.

Een goede manier om te leren accepteren is door gaan mediteren. Meditatie kan helpen te ontspannen, rust te brengen in je gedachten en je zelfvertrouwen te verbeteren. Lees hier meer over meditatie en wat het je kan brengen.

4. Tot rust komen en goed slapen

Voor een goede nachtrust zorg je dat je slaapkamer altijd fris is (goed gelucht). 1 Uur voor het slapen geen tv of ander beeldscherm meer bekijken. Luister bijvoorbeeld naar ontspannende muziek. Een paar van mijn favorieten zijn, The Song of Distant Earth van Mike Oldfield, Calm Ocean – Sounds of the Earth en Naturel Stress Relief 1 van David Bradstreet. Of doe wat ontspanningsoefeningen.

5. Beweeg!

Dit maakt je lichamelijk en geestelijk sterk. Als het kan, ga op de fiets naar je werk en neem de trap in plaats van de lift. Ga in de pauze een stukje buiten lopen (of combineer het met een meeting.)

werkstress wandelen BewustZijn & Balans

Tip: combineer je zakelijke afspraak met een wandeling!

Bewegen geeft zoveel voordelen. Je wordt fitter, goed voor hersenen en geheugen, geeft meer zelfvertrouwen, sterkere botten, verlaagt bloeddruk en beter voor hart en vaten. Ook vermindert het de risicofactoren van diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking. Probeer in ieder geval iedere dag te bewegen. Bijvoorbeeld: fietsen, wandelen, traplopen, hardlopen of doe een andere sport. Last but not least, je krijgt veel meer energie.

Jouw energie

Jouw energie wordt soms erg op de proef gesteld. Leer bijvoorbeeld je eigen energie beheren door middel van chakraleer.

Mocht je merken dat je gedachten steeds in een cirkel ronddraaien en dat daardoor je stress verergert, sta daar dan even bij stil. Schrijf ze voor jezelf op, doorleef en doorvoel ze. Zie dan dat deze gedachten je niets zullen brengen maar probeer ze om te buigen naar ondersteunende gedachten.

Je kunt al het woord ‘moeten’ vervangen door ‘willen’ of ‘kiezen’, of draai de gedachte om. Vertrouw op jezelf. Wees assertief om jouw energie te bewaken. Wees vooral duidelijk naar anderen, zonder excuses of een lijst aan redenen waarom je iets wel of niet kan.

Blijf altijd liefdevol naar jezelf en zonder oordeel!

Je grenzen kennen

Leer je grenzen te bewaken. Als je een pleaser bent, veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt of vindt dat je altijd optimaal moet presteren. Dan ligt stress voor de deur. Denk aan jezelf en geloof in jezelf. Durf nee te zeggen en kies voor jezelf.

Misschien kun je gedurende de dag rustmomenten inbouwen. Ga in je pauze even naar buiten, tuin of park in als het kan. Hier kan je weer opladen en ben je weer klaar voor de rest van de dag.

Maak keuzes, help het jezelf makkelijker te maken en wees selectief. Ga met aandacht met jouw energie om. Aanrader: lees ook mijn blog over intuïtie. Kom je er zelf niet meer uit dan zou je kunnen kiezen voor hulp en is stress counseling iets voor je. Wil je leren om je beter te ontspannen en je grenzen beter bewaken, zou je kunnen kiezen voor meditatielessen of voor Yoga (www.puurbewegen.nl).

Hoe is jouw stressniveau? Doe de test op https://szw.clients.vellance.net/

Als je alles hebt geprobeerd en het wordt niet beter, wees dan verstandig en ga naar je huisarts.