Streven naar perfectie

Ergens in je hoofd zit de gedachte dat het ooit perfect zal zijn. Ben jij ook iemand die perfectie najaagt? Het naleven van perfectie kost veel meer van jezelf dan dat het je iets oplevert. Perfectie is de remmende factor voor je groei en ontwikkeling. Je raakt zo het werkelijke contact met jezelf en de buitenwereld kwijt.

Door te streven naar perfectie accepteer je eigenlijk jezelf niet. Wat weer voortkomt uit wat ons wordt aangeleerd. Al in onze vroege jeugd wordt je geleerd om altijd goed je best te doen, goed te luisteren, goed te werken, goede opvoeding, goede baan, goed enzovoort, enzovoort. Wat is in hemelsnaam “goed” en voor wie?

Waarom belemmert het streven naar perfectie het leven in het hier en nu, en hoe kun je een gelukkiger leven leiden door je imperfectie te accepteren. Ook vind je in deze post een praktische oefening om dit te ervaren.

Ooit wordt alles goed
Zoals de meesten van ons, hebben we de droom over hoe ons perfecte leven er uit moet zien. Steeds blijven je gedachten met de toekomst bezig, over hoe jij je perfecte leven zal leiden.

Je zal steeds bezig blijven om het perfecte plaatje te completeren. Beter werk, betere woonplek, de perfecte job, nog mooiere vakantie, super leuke vriendenkring en niet te vergeten, die perfecte jij.

Die zoektocht naar perfectie over uiterlijk, wonen, werk, vrienden, partner, lijkt heel logisch. Toch brengt het heel veel onrust met zich mee. Perfectie nastreven zet je onder druk. Daardoor maak je fouten en dat brengt stress en onvrede. Hierdoor verlies je ook je creatieve geest. Al die stress momenten (lees hierover in mijn blog “Werkstress”), dat is dan precies waar we de weg naar een burn-out inslaan. Waardoor ook die onvrede weer om de hoek komt kijken.

Hoezo, onvrede?
Als je in gedachten steeds maar bezig blijft met die perfecte toekomst, is het onmogelijk om je tevreden en gelukkig te voelen. Steeds weer kijken naar morgen, volgende week, en alle latere momenten, hoe perfect alles dan zal zijn.

Door steeds dat ontevreden gevoel over dit moment, zeg je eigenlijk dat jij of je leven niet goed genoeg zijn. Jij en je leven zijn imperfect zoals jouw gedachten dat steeds aangeven.

Perfectie
Natuurlijk dromen en hopen we allemaal. Dit hoort wel bij het leven. En toch word je er niet altijd vrolijk van. Als je teveel eist en streeft naar perfectie, kan je ook niet blij zijn. Perfectie bestaat niet. Je kunt jezelf wel steeds uitdagen om het beter te doen. Je kunt niet perfect zijn, maar houdt in gedachten dat je steeds een stapje dichter bij kunt komen. Als je af en toe eens terugblikt, kun je zien wat je allemaal hebt bereikt.

In het hier en nu

Terwijl je dit leest zit je helemaal in het hier en nu. Zonder die afleidende gedachten en gevoelens over hoe jij de perfecte man/vrouw kunt zijn, over die beste baan, over je betere woonplek, partner, vrienden en vakantie, leef je helemaal in het hier en nu.

Waarom veroordelen we onze eigen imperfectie? Ieder moment, als je het leven als imperfect ervaart, doe je jezelf tekort. Bijvoorbeeld, als je op je werk de druk van imperfectie voorgeschoteld krijgt. Je hebt iets fout gedaan en meteen schiet je in de stress modus. Je vindt jezelf imperfect. We hebben er veel meer baat bij om onze imperfectie te accepteren. Het is absoluut niet verkeerd bezig te zijn met de toekomst en dingen te perfectioneren, zolang het maar geen streven naar perfectie is.

Accepteren van imperfectie
Probeer te genieten van alles wat je in het leven tegenkomt. Klein en groot. De leuke, maar ook de minder leuke dingen. Alles kan niet altijd perfect zijn. Het leven en jij zijn perfect zoals ze zijn, in al hun imperfectie. Geniet en wees blij met dat wat is, in het nu. Natuurlijk mag je leren en groeien. Je moet zelfs groeien.

Als hulp bij het accepteren van imperfectie zou je een cursus meditatie kunnen gaan volgen. Meditatie is een buitengewoon krachtige techniek om je persoonlijke of professionele leven op een hoger niveau te brengen. Het maakt niet uit wat je doet, maar met mediteren gaat het beter. Meditatie is het mentale “sporten”. Medisch is het bewezen dat meditatie veel voordelen geeft.

Het brengt je onder andere:

 • Ontspanning
 • Stress en spanning verlichten
 • Bloeddruk verlagen
 • Nachtrust verbeteren
 • Focus en concentratie verbeteren
 • Zelfbewustzijn en groei te ontwikkelen
 • Creativiteit en intuïtief te vergroten
 • Slechte en ongezonde gewoontes af leren
 • Mentaal groeien

Al na een eerste sessie mediteren, zal je jezelf een stuk rustiger en helderder voelen. De meeste veranderingen komen pas als je al langer en regelmatig mediteert. Vergeet niet dat veel gedragsproblemen en lichamelijke processen het resultaat van jaren zijn, dus ook tijd kosten om te veranderen. Door mediteren krijg je meer bewustwording en meer controle over je gedachten. Hierdoor kun je beter je aandacht in het hier en nu houden.

Een oefening om bewust meer in het hier en nu te leven
Deze oefening kan je doen om bewust meer in het hier en nu te leven. Deze oefening kan je makkelijk thuis en op het werk doen.

 • Ga eens een paar keer per week rustig zitten, alleen en zonder gestoord te kunnen worden.
 • Doe dan je ogen dicht en adem een paar keer diep in door je neus en lang uit door je mond    (probeer zo laag mogelijk tot in je buik te ademen).
 • Ga dan over op je eigen rustige ademhaling.
 • Voel eens hoe jouw ademhaling gaat. Stel vast voor jezelf of dat je hoog of laag ademhaalt   in je lichaam, langzaam of snel. Hoe is niet belangrijk want het is jouw natuurlijke ademhaling.
 • Voel hoe je lichaam zich langzaam ontspant.
 • Voel hoe je zit in de stoel met je voeten plat op de grond.
 • Ga dan in gedachten naar dit moment en ervaar hoe dit moment eigenlijk volledig perfect is.
 • Als je deze heerlijke totale ontspanning hebt ervaren, doe dan een paar diepe ademhalingen en open je ogen.

Doordat je tijdens deze meditatie met je gedachten gefocust was op een ding hadden je hersenen even rust. Je was volledig in het hier en nu.

Het leven gaat zoals het gaat. Je schrijft je eigen verhaal. Je hoeft niet perfect te zijn, als je maar volledig leeft en blij bent met alles wat er op je pad komt. In alles zit een leermoment, de leuke en minder leuke dingen, ook in de alledaagse bezigheden. Zoek dat kleine kind weer in jezelf en leer opnieuw te genieten van de vele mooie dingen die het leven brengt. Geniet en lach!