Vraag je eens af, wat is intuïtie? Sommigen zullen het omschrijven als een onderbuikgevoel, anderen noemen het een ingeving of het ‘stemmetje in je hoofd’ en weer een andere groep zal wellicht zeggen dat het intuïtie simpelweg niet bestaat.

Hoe dan ook, voor veel mensen is het te omschrijven als je gevoel en is het zeker niets ‘zweverigs’. Iedereen heeft het namelijk!

Denken en voelen

Je kent het wel: je wordt op werk geconfronteerd met een keuze tussen twee of meer alternatieven en jij moet kiezen. Zonder wikken of wegen neem je in een split second de beslissing om voor dat ene alternatief te gaan. Waarom? Daar heb je nu eenmaal een goed gevoel bij.

Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, was er bijna voor altijd gebleven. Tijdens de landing had de boordcomputer een landingsplaats gekozen op het maanoppervlak. Bij aankomst bleek echter dat deze landingsplaats op de zijwand van een diepe krater lag waar Armstrong geen goed gevoel bij had. Op het laatste moment besloot hij om – tegen alle regels in – over te schakelen naar een handmatige landing waarmee hij het leven van hemzelf en zijn copiloot heeft gered. Achteraf heeft hij uitgelegd dat hij dit puur op basis van zijn intuïtie heeft gedaan. Het onbewuste als leidinggevende dus en in het geval van Armstrong: gevoel als life saver!

Nu zal je waarschijnlijk niet vaak een gevaarlijke maanlanding moeten inzetten, maar het komt maar al te vaak voor dat je lastige keuzes krijgt voorgelegd. Als je dit soort keuzes maakt dan zit je in je hoofd en ga je dingen met elkaar vergelijken. Vaak komt er een gevoel los dat bij elk van die alternatieven hoort en het vertelt je welke keuze het beste voelt. Een ander voorbeeld is een uitspraak van anderen. Bedenk bijvoorbeeld een uitspraak die iemand onlangs heeft gedaan, die roept een bijbehorend gevoel op: het klopt wel voor je gevoel of het klopt niet.

Is dit gevoel dan volledig uit de lucht gegrepen? Absoluut niet. Intuïtie is je ‘onbewuste ik’ die iets duidelijk maakt aan je ‘bewuste ik’. Niet voor niets wordt intuïtie al jaren wetenschappelijk onderzocht en zijn er vele bewijzen voor het bestaan van intuïtie. Mocht je hier meer over willen leren, probeer dan eens het boek Het slimme onbewuste: Denken met gevoel. De schrijver, Ab Dijksterhuis (hoogleraar psychologie van het onderbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen), legt hierin uit waarom het onbewuste zo’n grote rol speelt.

Het is dan ook erg belangrijk om je open te stellen voor je intuïtie. Gelukkig kan je dit oefenen en kan je je intuïtie verder ontwikkelen en cultiveren.

Hoe ervaar je je intuïtie?

Intuïtie - BewustZijn & BalansBij het intuïtieve zijn er de plotselinge ingevingen: weten zonder denken. Hiervan weet je dat wat er binnen komt juist is, dat je goed zit. De ervaringen die je hierbij zou kunnen voelen: enthousiasme, warmte, vreugde, blijdschap in je hart. Maar als het om waarschuwingen gaat, angst, een benauwend gevoel, een knoop in je maag en paniek.

Dat is een ingeving en staat dus los van je gedachten. Denk maar eens aan de woorden “vraag me niet waarom, maar ik voel dat…”

Het is fijn om op je intuïtie te kunnen vertrouwen. Als je jezelf daar bewust van bent of er misschien bewuster van wordt, kan het je heel veel brengen. Intuïtie verbindt je eigenwaarheid met je innerlijke waarheid.

Hoe kun je je intuïtie trainen?

Intuïtie is een sterk weten. Het komt uit de essentie van wat je bent. Oftewel, je eigen bewustzijn dat je bent.

Intuïtie is een begrip dat ook sterk terugkomt in de leer van de chakra’s. Hierin spelen verschillende energiecentra in het lichaam een rol in de energiebalans.

Van de 7 chakra’s wordt het 6e chakra in verband gebracht met intuïtie. Als je 6e chakra open is, kan je meer energie uit de kosmos opnemen en ben je erg intuïtief. Kleine kinderen hebben hun chakra’s nog goed openstaan en zijn daardoor erg intuïtief. Zij voelen alles feilloos aan.

Als je 6e chakra dicht is kan je er niet goed op vertrouwen en ga je meer op je denken vertrouwen. Gelukkig is het mogelijk om te trainen hoe je je chakra’s beter kunt openen. Mocht je daar wat hulp bij kunnen gebruiken dan zou onze cursus over de 7 chakra’s iets voor je zijn.

Wat tevens ook helpt is dagelijks tijd voor jezelf nemen, even alleen zijn en rust pakken. Een goede tip is om dit gewoon in te plannen in je dagelijkse bezigheden.

Ga even alleen de natuur in of trek je even terug en ga mediteren, zonder telefoon. Als je meer jouw eigen waarheid wilt leven, je levenspad wilt lopen om meer met je intuïtie te kunnen werken en te vertrouwen, zou je ook een cursus meditatie kunnen volgen.

Toepassen van intuïtie

Zoals eerder gezegd, intuïtie is voor veel mensen een mechanisme dat automatisch inschakelt. Niet iedereen staat er echter voor open of doet er ook daadwerkelijk iets mee.

Het belangrijkste is luisteren naar je gevoel. Leer herkennen wanneer je gevoel – of je lichaam – reageert op een keuze, opmerking of situatie. Een tip is om deze gevoelens of gedachten op te schrijven en later nog eens terug te lezen.

Neem daarnaast de tijd om te luisteren naar je gevoel en reflecteer wat je precies voelt. ‘Ergens een nachtje over slapen’ is niet voor niets een vuistregel voor veel mensen: het werkt echt! En als we het over slaap hebben, voldoende slaap stelt je überhaupt in staat beter naar je intuïtie te luisteren.

Ook kan het een tip zijn om niet teveel na te denken. Dat wil zeggen: overdenk je keuzes niet. Durf te vertrouwen op je gevoel en probeer niets te verwachten of te wensen. Je intuïtie is immers een perfect op maat gemaakt kompas dat je kan helpen in veel verschillende situaties.

Dus: de volgende keer dat je in een sollicitatiegesprek een lastige vraag krijgt, op werk een ingewikkelde keuze voorgelegd krijgt of een moeilijke beslissing voor je gezin moet maken, luister naar je gevoel en vertrouw erop dat je de juiste keuze maakt!


1 reactie

Werkstress - BewustZijn & Balans: Leer werkstress herkennen en voorkomen · 1 mei 2019 op 15:43

[…] te maken en wees selectief. Ga met aandacht met jouw energie om. Aanrader: lees ook mijn blog over intuïtie. Kom je er zelf niet meer uit dan zou je kunnen kiezen voor hulp en is stress counseling iets voor […]

Gesloten voor reacties.