Mediteren

Mediteren kan je op verschillende manieren doen en dit zijn de meest voorkomende meditatiehoudingen. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende manieren gaan zitten, ook kun je lopend gaan mediteren of je kunt liggend mediteren.

In deze blog worden alle manieren toegelicht om je te helpen voor jou de prettigste manier te vinden om te mediteren. Ook nog een paar aanwijzingen om zo goed mogelijk te gaan zitten zodat je langer kunt blijven zitten. In het begin voel je van alles. Hier gaat het kriebelen, daar voel je een pijntje en dan zit je niet lekker. Probeer hier geen aandacht aan te schenken, door met je aandacht weer terug te gaan je ademhaling.

Als je het besluit hebt genomen om te gaan mediteren, zorg dan dat je je eigen meditatieruimte hebt. Ergens waar je niet gestoord kan worden, dus ook je telefoon op stil. Een eigen kamertje of hoekje, wat jouw meditatieplek is. Een plek waar het rustig is en die vooral niet met werk wordt geassocieerd. Een plek waar je al in een rustige modus komt, zodra je de ruimte betreedt. Een plek waar je iedere keer hetzelfde ritueel uitvoert voordat je gaat mediteren. Als je binnenkomt bijvoorbeeld een kaarsje aansteken en/of een wierook kunt branden of misschien meditatie muziek kunt opzetten. Misschien wel alle drie, doe wat voor jou fijn voelt. Als je het steeds terugkerende ritueel hebt gedaan, zal je merken dat je geest het leert herkennen en je al rustig wordt voor je gaat mediteren. En dan is het tijd om te gaan zitten. Als je gaat mediteren trek dan makkelijke niet knellende kleding aan. Je kan meer lezen over hoe te mediteren in mijn blog “mediteren”.

Zittend mediteren

Je kan gaan zitten op een stoel, beter een kruk, omdat het beter is om op jezelf goed rechtop te zitten dan tegen de rugleuning aan. Gebruik een stoel of kruk als je je knieën echt slecht kan buigen. Als je op de stoel of kruk gaat zitten zet dan je voeten iets uit elkaar. Buig dan met een recht gestrekte rug, zover naar voren (beneden) als je kan. Kom dan met een rechte rug weer terug omhoog. Als je goed voelt, zit je nu met een rechte rug op je zitbeen. Zorg dat je hoofd recht boven je ruggengraat staat en trek je kin iets in. Leg dan je handen op je bovenbeen richting je knie. Probeer deze houding vast te houden tijdens je meditatie. Het is belangrijk voor je rug om klachten te voorkomen. Alle begin is moeilijk, maar wordt gelukkig steeds makkelijker.

Je kan ook gaan zitten op een meditatiekussen op de grond. Deze kussens zijn stevig maar niet hard. Het kussen is gevuld met boekweitdoppen en zal zich naar jou vormen. Dit is nog steeds mijn favoriet. Op een kussen kan je in kleermakerszit gaan zitten (halve lotushouding). Heb je in het begin een beetje last van je knieën, leg dan een dubbelgevouwen kussentje onder je bovenbeen/knie. Ook kan je je onderbenen naar achteren leggen langs het kussen. Als je op je kussen zit, buig je naar voren om goed op je zitbeen te zitten. Het kussen voegt zich naar jou en als je dan overeind komt, voel je dat je in een klein kommetje zit en net achter je billen een steuntje hebt. Zie in het eerste stukje hierboven “zittend mediteren” hoe je dat doet. Leg je handen dan op je bovenbeen richting knie.

Afbeeldingsresultaat voor meditatiebank

Meditatiebankje – Verkrijgbaar op Bol.com – Verkoop door De Kleine Zagerij

Ook zijn er meditatiebankjes om op te zitten. Dit zijn houten bankjes waar je je onderbenen onderdoor steekt naar achteren. Het lijkt of je op je knieën zit, maar dan veel comfortabeler. Een meditatiebankje kan je goed gebruiken als je iets last van je knieën hebt. En ook hier probeer je zo rechtop te zitten als mogelijk is. Leg je handen als je goed zit op je bovenbeen.

Lopend mediteren

Ook kennen we de vorm lopend mediteren. Lopend mediteren kun je overal toepassen. In de kamer kan je rondjes gaan lopen. Ook op kantoor kan je even rustig door de gang lopen of de trap een keer op en neer. Het lekkerste is natuurlijk als je naar buiten kunt de natuur in. Als je loopt neem dan kleinere stappen en hol niet. Het is goed om je blik een stukje voor je op de grond te richten.

Ook tijdens de loopmeditatie gaat het om rust en focus. Je kunt bijvoorbeeld op je ademhaling focussen tijdens het lopen. Haal rustig en iets dieper adem, 4/5 tellen in door je neus en 4/5 tellen uit door je mond. Als je dit rustig doet merk je dat je ademhaling en je stappen op elkaar gaan afstemmen. Ook kan je tijdens de loopmeditatie je focus op je stappen leggen. Voel hoe jij je voeten op moeder aarde neerzet. Wikkel jij je voeten af, of loop je met stijve voeten? Wees je bewust van iedere stap die je zet. Als het kan is het erg fijn om op blote voeten te lopen. Je bewustzijn is dan nog gevoeliger op het lopen in het hier en nu.

Liggend mediteren

En tot slot, liggend mediteren. Liggen kan je op een matje op de grond, op de bank, op je bed of buiten in het gras of op het zand. Ga liggen en leg een kussentje onder je hoofd. Leg je handen iets van je lichaam af op de grond. Zou deze meditatie gaan werken voor beginners?

Veel mensen vinden het heerlijk om te gaan liggen. Dat is toch ontspannend? Alleen vaak iets te ontspannen. Als je gaat liggen, helemaal op bed, krijgt je geest een seintje zoals je lichaam dat min of meer gewend is. Je gaat ontspannen en valt uiteindelijk in slaap. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Mediteren is een wakkere staat van ZIJN. Het is aan te raden, zeker in het begin niet liggend te mediteren omdat er een groot risico is dat je in slaap valt. Het kost daarom meer moeite om gefocust en alert te blijven.

Welke meditatiehouding je ook gaat gebruiken, probeer altijd op de volgende punten te letten.

  • Je rug recht met zijn natuurlijke holling in je onderrug. Niet te veel inzakken en ook niet te veel holling in je rug.
  • Je ruggengraat is ontspannen. Dit bereik je door even diep voorover te buigen met een rechte rug en dan met een rechte rug weer overeind komen, zodat je goed op je zitbeen zit.
  • Je schouders zijn ontspannen en wijzen niet naar voren. Laat ze rustig naar beneden hangen.
  • Je handen liggen ontspannen op je bovenbeen richting knie
  • Je hoofd staat recht boven je ruggengraat en je kin is iets ingetrokken.
  • Je gezicht is ontspannen, je tong ligt ontspannen in je mond en raakt net de achterkant van je tanden en je laat je kaak iets naar beneden hangen.

Wil je een meditatiekussen of bankje kopen kun je kijken op www.hetspirituelewarenhuis.nl
Heel veel meditatiegenot. Mocht het je niet lukken of zou je in het begin wel hulp willen hebben of die stok achter de deur kan je altijd een meditatiecursus gaan volgen. Vaak is dat net dat zetje wat je nodig hebt.

Categorieën: Meditatie